miętowy mus z borówkami

Miętowy mus

 

Przeglądałem moją kolekcję archiwalnych wydań Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Zobaczyłem ten prosty deser z miętą. Jako że wszystkie składniki (łącznie z piękną miętą w ogródku) miałem pod ręką, zapadła szybka decyzja – robię to!

Składniki: 100g śmietanki 30%, 100 g mleka, garść świeżych listków mięty, 400 g białej czekolady, 500 g bitej śmietany
Śmietanę i mleko zagotowałem razem z rozdrobnionymi liśćmi mięty. Mam w ogrodzie kilka rodzajów mięty i zapach, jaki się unosił podczas ich gotowania w mleczno – śmietankowej miksturze, był naprawdę nieziemski …
Po około 3- 5min gotowania, przelałem płyn przez sitko i połączyłem go z białą czekoladą.
Po całkowitym ostudzeniu, czekoladowo – śmietankową miksturę wymieszałem z ubitą śmietaną. Powstałą masą napełniłem słoiczki i wstawiłem na ok. 1,5 h do lodówki. Po wyjęciu udekorowałem borówką amerykańską, świeżo zerwaną z krzaka.