muffin jagodowy

Muffiny z borówką amerykańską

Własne krzaki jagodowe to naprawdę jest coś! :) Człowiek wychodzi do ogrodu, zrywa garść pachnących borówek i chwilę potem na stole stawia zrobione z nich muffiny … Tym razem zdecydowałem się wypróbować gotowy przepis. Zaczerpnąłem go stąd. Nie zdecydowałem się na zrobienie kruszonki, bo i tak same muffiny to mała bombka kaloryczna .. Zobaczcie więc jaki był rezultat jagodowych działań i jeśli macie ochotę, również wypróbujcie ten łatwy przepis.

 

Ponieważ przepis pochodzi z anglojęzycznej strony, ilości składników podane były w „cup”, czyli kubek (?). Nigdy nie wiem, jak to się w tym przypadku prawidłowo tłumaczy … Ja mam tego typu pojemniki, tak więc nie przeliczałem ich na gramy, czy mililitry. Dla Waszej informacji – 1 „cup” to 180 ml, czyli mniej więcej 3/4 naszej popularnej szklanki o pojemności 250 ml

1 i 1/2 kubka mąki pszennej

3/4 kubka cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 kubka oleju roślinnego, 1 jajko, 1/3 filiżanki jagód

kilka kropel zapachu arakowego albo esencji waniliowej

Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Do kubka o pojemności 180 ml wlać oliwę, dodać jajko i wlać tyle mleka, aby wypełnić cały, 180 ml kubek i połączyć to z suchymi składnikami. Dodać borówki amerykańskie i zapach, wymieszać.

Napełnić foremki do muffinków (ja używam silikonowych – nie trzeba ich już natłuszczać).

Włożyć do nagrzanego do 250 st. piekarnika i piec ok. 25 min

Po upieczeniu i przestudzeniu, można je lekko posypać cukrem pudrem.

 

muffin2

muffin3