soczerwica w kruchym cieście

Soczewica w kruchym cieście

W moim przypadku bardzo często pomysł na jakąś potrawę zaczyna się od jednego składnika, na który w danym momencie mam ochotę. Tak też się stało i tym razem. Bardzo lubię soczewicę i stwierdziłem, że już dawno jej nie jadłem. Tym razem na tapetę poszła soczewica zielona.

 

Kruchym ciastem wyłożyłem prostokątną foremkę. Wnętrze zapełniłem farszem z soczewicy, papryki i pora. Wierzch nakryłem drugim płatem kruchego ciasta. Trudno o bardziej prosty przepis. Po upieczeniu ciasto kroimy na grube plastry, które można podać z keczupem, lub z najzwyczajniejszym pomidorowym sosem, podkręconym np. dodatkiem harrisy, lub sosem z pieczarek albo leśnych grzybów.

 

Kruche ciasto (przepis wg. Michela Roux)

250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 1 łyżka zimnego mleka, 1 jajko

Farsz:

200 g zielonej soczewicy, 1 czerwona papryka, 1 por, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka czerwonej papryki w proszku, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, mała marchew i pietruszka. szczypta czarnego pieprzu, sól do smaku, pół łyżeczki mielonych liści laurowych (do kupienia na stoiskach z przyprawami), lub duży liść laurowy, łyżka lubczyku, garść szczypiorku, kilka łyżek oliwy lub oleju roślinnego, 1 jajko do smarowania, szczypta czarnuszki, kminku lub grubej soli morskiej do posypania

 

soczewica w cieście

 

Masło kroimy do miski na małe cząstki, wsypujemy mąkę, sól i cukier. Rozdrabniamy masło, wgniatając je widelcem do mąki. Dodać jajko i mleko i zagnieść ciasto ręką do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie należy jednak wyrabiać zbyt długo!). Uformować ciasto w kształcie grubego placka, owinąć folią spożywczą i schować na co najmniej pół godziny do lodówki.

W tym czasie przyrządzić farsz. Ugotować wg. przepisu na opakowaniu soczewicę. Por i paprykę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobno pokroić. Por przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, chwilę przesmażyć i dodać pokrojoną paprykę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Posolić i chwilę poddusić. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, zmielony liść laurowy (jeśli mamy liść w całości, dodać wcześniej do gotującej się soczewicy), lubczyk i posolić i popieprzyć do smaku, wlać przecier, ok. pół szklanki wody i ponownie poddusić kilka minut.

Podduszone warzywa połączyć z soczewicą oraz szczypiorkiem. Jeśli trzeba, ostatecznie doprawić solą lub pieprzem. Ostudzić.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na grubość ok. 2-4 mm i wyłożyć nim foremki. Włożyć foremkę z ciastem oraz wykrojony kawałek ciasta, przygotowany do nakrycia wierzchu na kilka minut do lodówki.

Wyjąć foremki z ciastem, do środka nałożyć farsz, przykryć wierzch przygotowanym płatem ciasta, zagniatając brzeg do siebie. Kilkakrotnie przekłuć wierzch widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub/i grubą solą.

Piec ok. 1/2 godz. w temp. 200 st. C

 

soczewica w cieście