serradura z lemon curd i moscatelem de Setubal

Serradura – portugalski deser na trudne chwile

Powszechnie wiadomo, że nic tak dobrze nie robi na poprawę humoru, jak odrobina słodkości. Portugalski deser serradura z pewnością mógłby być przypisywany na receptę zamiast innych medykamentów. Skutkiem ubocznym jego zażywania mogłoby być co prawda parę milimetrów więcej w pasie, ale od czego są w końcu spacery na wolnym powietrzu!

 

Słowo serradura oznacza w języku portugalskim … wióry, trociny. Cóż, to nie pierwsza nazwa w tym języku, która raczej nie zachęca do spróbowania danej potrawy. Jest jeszcze Baba de camelo, ślina wielbłąda :) Naprawdę nie należy się zrażać tym nazewnictwem. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że w przypadku portugalskiej kuchni, im dziwniejsza nazwa, tym ciekawszy smak …

Ja wzbogaciłem podstawową wersję serradury dodatkiem doskonałego kremu cytrynowego (Lemon curd) firmy Casa da Prisca, którą otrzymałem od Portugalia Gourmet oraz jednego z winnych portugalskich skarbów, jakie posiada Portugalia – Moscatel de Setúbal.  Oba dodatkowe składniki bardzo podkręciły smak całego deseru.

 

Serradura z kremem cytrynowym

240 ml śmietany 30%, 15 herbatników Maria (można je zastąpić innymi tego samego rodzaju, dostępnymi w Polsce), 120 – 160 ml słodkiego skondensowanego mleka, 3-4 łyżki lemon curd Casa da Prisca, 2 łyżki Moscatel de Setúbal, starta skórka z cytryny

Ubić śmietanę. Cały czas ubijając, wlewać skondensowane mleko. Jeśli lubimy słodycz, możemy dodać 160 ml, ja jednak dodałem jedynie ok. 120 ml.

Rozdzielamy masę na dwie części. Do jednej wlewamy 2 łyżki portugalskiego wzmacnianego wina – Moscatel de Setúbal. Charakteryzuje się ono pięknym, złożonym aromatem i bardzo zrównoważoną słodkością. Do drugiej części dodajemy 3-4 czubate łyżki lemon curd.

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub w moździerzu.

W szklanym naczyniu układamy na przemian warstwy: kremu z moscatelem, pokruszonych herbatników, kremu z lemon curd – tak, aby ostatnią warstwę stanowił jeden z kremów. Wierzch można posypać drobno startą skórką z cytryny.

serradura

Całość wstawiamy na co najmniej jedną godzinę do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień po zrobieniu. Jeśli pozostawimy naczynia z deserem na dłuższy czas w lodówce, dobrze jest zabezpieczyć jego wierzch folią spożywczą.

serradura

serradura

Porcelana użyta do sesji zdjęciowej, pochodzi ze sklepu Morango.